Bleu et Vert

creatieve vakanties

tekenen, schilderen, beeldhouwen, zingen, theater
in Frankrijk en Nederland

2leph-04schilderen

Creatieve schildervakantie in Frankrijk (workshops)

Sinds 1987 organiseert Bleu et Vert teken-, schildervakanties in Le Phaux, Auvergne, Frankrijk. In deze korte trailer krijg je een beeld van zo'n creatieve teken-, schildercursus. Bekijk het rijke kleurenpalet van een schilderweek bij Bleu et Vert.

Mocht je meer filmbeelden willen zien over onze teken-, schilderweken in Le Phaux, klik dan hier.

Creatieve teken- schildervakantie in de Auvergne, Frankrijk
Creatieve teken- schildervakantie bij Bleu et Vert in de Auvergne, Frankrijk

Algemene info over je teken-, schildervakantie

Tekenen en schilderen is een persoonlijk proces. Je hebt als mens eigen ogen waarmee je naar de wereld kijkt en een eigen hand waarmee je vorm geeft. Juist dat persoonlijke karakter in het werk kan een tekening of schildering boeiend maken.

Bespreking tijdens de creatieve teken- schildervakantie in de Auvergne, Frankrijk

Bij het ontwikkelen van een eigen manier van werken kan een groep stimulerend zijn. Het naast elkaar leggen van de werkstukken helpt je bij het ontdekken van je mogelijkheden. We zullen dan ook regelmatig gezamenlijk de resultaten bekijken. Aan het eind van elke middag kijken we samen naar het werk wat die dag is gemaakt.

Beginners en gevorderden tijdens de creatieve teken- schildervakantie in de Auvergne, Frankrijk

Teken-, schildervakantie voor beginners en gevorderden

Als beginner krijg je de gelegenheid kennis te maken met het materiaal, de techniek en met basisprincipes als licht-donker, kleur en compositie. Belangrijk is het durven: als je eenmaal over die eerste drempel heen bent, ontwikkel je je verrassend snel. Als gevorderde krijg je de stimulans het eigen karakter van je werk verder te ontwikkelen en de uitdrukkingskracht ervan te vergroten.

Een experiment tijdens een creatieve teken- schildervakantie in de Auvergne, Frankrijk

Hoe bont kun je je schildervakantie maken?

Je bent vrij om de materialen te kiezen waarmee je wilt werken. Siberisch krijt, houtskool, oliepastelkrijt, aquarel- en acrylverf, Oost-Indische inkt en papier zijn aanwezig en bij het cursusgeld inbegrepen. Als je met materialen wilt werken zoals olieverf, gouache of softpastelkrijt moet je die zelf meenemen. Je kunt je schildervakantie dus zo bont maken als je wilt.

Zondondergang schilderen tijdens de creatieve teken- schildervakantie in de Auvergne, Frankrijk

Op een van de avonden zullen we de zonsondergang schilderen. In La Bitortie is een stille plek in een glooiende weide met rondom magnifiek uitzicht op de heuvels en dalen in de omgeving.
Op een andere avond laten we dia's en film zien over schilderkunst. Wil je je nog meer verdiepen, dan kun je je hart ophalen bij de vele schilderboeken in onze boekenkast.

Expositie als afsluiting van een creatieve teken- schildervakantie in de Auvergne, Frankrijk

De afsluiting van een schildervakantie

We sluiten onze schildervakantieweken altijd af met een expositie voor onszelf en belangstellenden uit de omgeving. Het is een goede gelegenheid om van iedereen te zien wat hij/ zijn heeft gemaakt. Trots en tevredenheid zijn dan van de stralende gezichten af te lezen.

Workshops tijdens de creatieve teken- schildervakantie in de Auvergne, Frankrijk

Creatieve schildervakantie in workshops:

De schildervakantie is in workshops ingedeeld. Bij het inschrijven voor een schildervakantie vragen we je een keuze te maken. Met cijfers 1-9 maak je duidelijk welke workshops jouw voorkeur genieten en welke juist niet. Uit deze gegevens maken we wekelijks een programma: geheel op maat voor de deelnemers aan die specifieke week.

Diverse workshops tijdens de creatieve teken- schildervakantie in de Auvergne, Frankrijk

We doen elke dag een andere workshop. Sommige workshops zijn goed te combineren: De helft van de groep kan de ene en de andere helft de andere workshop doen. Dat kunnen we soms ook een dag zo plannen. Uiteraard blijft het altijd mogelijk om individueel afwijkende keuzes te maken.

Leren kiezen tijdens de creatieve teken- schildervakantie in de Auvergne, Frankrijk

A- Tour de Dessins op zoek naar essentie.
In de wereld is zoveel te zien dat je schilderend al gauw verdwaalt in chaos als je niet kunt kiezen. In deze workshop leer je kijken en kiezen: Wat vind jij interessant om te schilderen? En waarom? Want als je weet waarom je je onderwerp fascinerend vindt, weet je beter hoe je het kunt weergeven. In Le Phaux oefenen we dit in schetsen. Na de pauze schetsen we op vier plekken steeds kort de essentie van wat je ziet. Kiezen, schetsen, volgende plek!

Experimenteren met inkt tijdens de creatieve teken- schildervakantie in de Auvergne, Frankrijk

B- Experimenteren met inkt en kleur.
Hauteville is een klein gehucht boven op de berg achter Le Phaux. Met zijn magnifiek uitzicht is de plek zeer geschikt om te werken met Oostindische inkt. In deze workshop leer je experimenteren met de veelzijdige mogelijkheden van inkt, een bamboepenseel en een rietpen. Na de pauze voegen we er kleur aan toe. Inkt combineert heel fijn met aquarel, acryl en oliepastelkrijt.

Fauvistisch werken tijdens de creatieve teken- schildervakantie in de Auvergne, Frankrijk

C- Bij de wilde beesten af.
Een groep schilders rondom Matisse organiseerde begin 20e eeuw een expositie in Parijs. Een journalist reageerde verontwaardigd dat dit het werk was van wilde beesten. Die naam hebben ze overgenomen: Les Fauves. In deze workshop gaan we aan de slag volgens uitgangspunten van Les Fauves: Heldere kleuren, gebruik van contourlijnen en een zichtbaar schildergebaar.

Je favoriete schilder tijdens de creatieve teken- schildervakantie in de Auvergne, Frankrijk

D- Less is more
Als je een schilderij maakt of een tekening, doe je al gauw teveel. Vaak is het werk beter als je er het een en ander uithaalt. Maar dat is niet eenvoudig, want je laat je makkelijk (ver-) leiden door alles wat je ziet. In deze workshop oefenen we met weglaten. Je leert kiezen voor het meest essentiële van je schilderij. Zo maak je je werk kernachtiger en geef je het meer zeggingskracht.
Foto: schilderij Richard van de Velden.

Samen schilderen tijdens de creatieve teken- schildervakantie in de Auvergne, Frankrijk

E- De Grijspot.
Restjes acrylverf gooien we niet weg bij Bleu et  Vert. We scheppen het terug in de grijspot. In deze pot vindt je alle kleuren terug. Bij menging geeft het een groenige grijskleur. Maar je kunt het grijs ook verlevendigen door er kleine beetjes heldere kleur aan toe te voegen. In deze workshop schilder je met de verf uit de grijspot. Je werk krijgt er eenheid door. De dynamiek komt van de diverse nuances die je aan het grijs weet te geven. Het is een oefening in subtiliteiten.
Foto: detail schilderij Mirjam ten Brinke.

Modeltekenen tijdens de creatieve teken- schildervakantie in de Auvergne, Frankrijk

F- La vache qui rit.
Dieren tekenen is een groot avontuur! Een beest staat nooit stil. In deze workshop trekken we er op uit, op zoek naar koeien. We maken deze ochtend veel snelle schetsen. Je leert om goed te kijken en snel te noteren. Al doende krijg je de verhoudingen van koeien beter te pakken. Maar we kijken ook naar verschillende manieren van het weergeven van koeien. Wat wil jij laten zien van een koe? Hoe wil jij haar weergeven? Misschien kan de koe er wel om lachen...

Snelle schetsen tijdens de creatieve teken- schildervakantie in de Auvergne, Frankrijk

G- Schildervakantiegroeten uit Frankrijk
Na je vakantie wil je foto's kunnen bekijken om na te genieten. Maar je kunt je vakantie ook vastleggen in snelle schetsen. In deze workshop leer je hoe je in een klein boekje snel en doeltreffend kunt schetsen met een fineliner en een klein setje aquarelverf. We gaan naar een schilderachtig dorp met meerdere inspirerende plekken zoals Cervières of l'Hopital s. Rochefort. Daar maak je diverse kleine schetsen met fineliner en aquarelverf.

Collages maken tijdens de creatieve teken- schildervakantie in de Auvergne, Frankrijk

H- Collageren: Schilderen, scheuren, plakken.
In deze experimentele workshop begin je met het beschilderen van een paar vellen papier met acryl in afwisselende kleuren. Als de verf is gedroogd ga je vormen uitscheuren. Met die vormen bouw je een schilderij op: een collage van door jouzelf beschilderde scheursels.

Foto: detail schilderij Rina Janssen.

Panorama schilderen tijdens de creatieve teken- schildervakantie in de Auvergne, Frankrijk

I- Panorama Zwemdag.
Bij het meest indrukwekkende panorama van de hele streek: Het gezicht op St Remy sur Durolle, schildert iedereen een panorama: 35 x 100 cm of 25 x 70 cm. Je leert wat er belangrijk is bij het schilderen van een panorama. We schilderen door tot ca 13.00 uur. Daarna gaan we naar het fraaie meertje 3 km verderop om aan het water te picknicken. En om even lekker te zwemmen.

2leph-05beeldhouwen

Creatieve beeldhouwvakantie in Frankrijk


Tijdens een beeldhouwvakantie blijf je in beweging. Je kunt het zien in deze korte trailer over de beeldhouwweken van Bleu et Vert.

Mocht je meer filmbeelden willen zien, klik dan hier.

Beeldhouwen in steen bij Bleu et Vert in Le Phaux, Auvergne, Frankrijk

Het avontuur van een beeldhouwvakantie

Beeldhouwen is een groots avontuur! Want hakken in steen betekent beslissingen nemen: wat er af is, krijg je er niet meer aan. Tóch kun je ook door ergens in je beeld iets weg te hakken weer nieuwe ruimte maken. Zo leer je spelen met vormen en volumes.

Steenhouwen bij Bleu et Vert in Le Phaux, Auvergne, Frankrijk

Tijdens het beeldhouwen zie je langzaam maar zeker de steen vorm krijgen. Het is een boeiend proces en het resultaat is bijna altijd boven verwachting. Al veel mensen ontdekten zo tijdens hun vakantie in Frankrijk hun hartstocht voor het hakken in steen.

Creatieve beeldhouwcursus bij Bleu et Vert in Le Phaux, Auvergne, Frankrijk

De ideale plek voor je beeldhouwvakantie

Aan de rand van het dorp ligt een zacht glooiende weide met bomen. Een kronkelend beekje zoekt er zich een weg doorheen. Het is een ideale plek om te beeldhouwen. Het heldere klateren van het water vermengd met het tikken van de hamers op de beitels is hét geluid van een beeldhouwvakantie bij Bleu et Vert in Frankrijk.

Creatieve beeldhouwworkshop bij Bleu et Vert in Le Phaux, Auvergne, Frankrijk

Hier kun je werken in de koesterende warmte van de zon of in de koele schaduw van de bomen. Sta je liever op de betonnen vloer voor de schuur, dan kun je met een van de parasols de zon temperen. Bij een onverwachte stortbui biedt de grote schuur voldoende onderdak aan de hele groep.

Creatieve beeldhouwweek bij Bleu et Vert in Le Phaux, Auvergne, Frankrijk

Voor het beeldhouwen heb je geen ervaring, voorkennis of spierkracht nodig. Belangrijker zijn uithoudingsvermogen en fantasie. Ze vormen de motor en de brandstof tijdens deze ontdekkingsreis. En zodra er iets hapert begeleidt de docent(e) je zoveel als nodig is.

Creatieve beeldhouwvakantie bij Bleu et Vert in Le Phaux, Auvergne, Frankrijk

Een beeldhouwvakantie voor beginners en gevorderden

In de beeldhouwcursus leer je als beginner werken met steen en gereedschap en bovendien vertrouwen te krijgen in je eigen kunnen. Als gevorderde leer je een persoonlijke vormgeving verder te ontwikkelen en de zeggingskracht van je beelden te versterken.

Kunstzinnige beeldhouwcursus bij Bleu et Vert in Le Phaux, Auvergne, Frankrijk

Steensoorten tijdens je beeldhouwvakantie

Tijdens je beeldhouwvakantie kun je hakken in een van de drie soorten Franse kalksteen of in basalt. Euville is een roomkleurige, middelharde kalksteen vol glinsterende kristallen. Zachter is Brauvilliers, een witte kalksteen waar je heel gedetailleerd in kunt werken. Deze soorten zijn beide zeer geschikt voor beginners.

Kunstzinnige beeldhouwweek bij Bleu et Vert in Le Phaux, Auvergne, Frankrijk

Wil je wat meer weerstand, dan kan je kiezen voor de Massangis, een roomkleurige kalksteen, compacter en harder dan de Euville. Een andere harde steen is de Volvic, een grijze basalt. Deze vulkanische steen is afkomstig uit de omgeving van Clermont Ferrand.

Kunstzinnige beeldhouwvakantie bij Bleu et Vert in Le Phaux, Auvergne, Frankrijk

Aan het begin van de beeldhouwweek kun je een keuze maken uit deze steensoorten. Je kunt natuurlijk ook zelf een steen meebrengen. Zo geef je je beeldhouwvakantie de vorm die jij wilt.

Kunstzinnige beeldhouwworkshop bij Bleu et Vert in Le Phaux, Auvergne, Frankrijk

Verdere verdieping van je beeldhouwvakantie

Aan het einde van elke middag houden we een bespreking om de vorderingen van de dag samen te beschouwen. Zo leer je veel van de andere deelnemers aan de beeldhouwcursus.

Kunstzinnige week beeldhouwen bij Bleu et Vert in Le Phaux, Auvergne, Frankrijk

Op een van de avonden presenteert de docent(e) een diaserie of film over beeldhouwen. Voor wie zich nog meer wil verdiepen staat er een ruime collectie beeldhouwboeken op de woonzolder.

Kunstzinnige cursusweek beeldhouwen bij Bleu et Vert in Le Phaux, Auvergne, Frankrijk

De afsluiting van je beeldhouwvakantie

We sluiten onze creatieve vakanties altijd af met een expositie voor onszelf en belangstellenden uit de omgeving. Trots en tevredenheid zijn dan makkelijk af te lezen van de stralende gezichten van de deelnemers.

Hoe blauw kan het zijn?

Creatieve vakantiecursussen in de Auvergne, Frankrijk

Creatieve vakantiecursussen in de Auvergne, Frankrijk

Ideale omstandigheden
voor creatieve vakantiecursussen

Le Phaux is een klein gehucht op 4 km afstand van het provinciestadje Noirétable. Het ligt in de streek Les Monts du Forez aan de Oostrand van de Auvergne in Frankrijk. Dit bergachtig gebied aan de noordoostkant van het Centraal-Massief is nog niet ontdekt door het grote toerisme; je vindt hier een ongehoorde rust en stilte.

Creatieve vakantiecursus beeldhouwen in de Auvergne, Frankrijk

In de zomer is het er warm en droog. Het kan er dus ontzettend blauw zijn! Het zijn ideale omstandigheden voor creatieve vakantiecursussen. Heerlijk weer om buiten te tekenen en te schilderen en te beeldhouwen en spelenderwijs bruin te worden.

Creatieve vakantiecursussen in de Auvergne, Frankrijk

Data en prijzen van de vakantiecursussen.

We hanteren in onze prijzen een vroegboekkorting. Je kunt flink besparen als je je op tijd aanmeldt en het gehele cursusbedrag in één termijn overmaakt. Heb je een beperkt budget? Bij Bleu et Vert kun je nog goedkoper meedoen aan een vakantiecursus. Doe een bod via de Bleu et Vert veiling.
Indien we een cursusweek moeten annuleren vanwege het coronavirus, dan zullen we alle betalingen betreffende die week terugstorten.

Vakantiecursus tekenen- schilderen in de Auvergne, Frankrijk

Vakantiecursus schilderen geheel vernieuwd.

Sinds enkele jaren hebben we een nieuwe opzet van de schilderweken. Dat bevalt goed. Bij het inschrijven voor een schilderweek maak je een keuze uit negen verschillende creatieve workshops. Zo maken we wekelijks een toegesneden programma aan de hand van de wensen van de deelnemers. En jij bepaalt mede hoe het programma van jouw cursusweek er uit komt te zien.

Vakantiecursus beeldhouwen in Le Phaux, Auvergne, Frankrijk

3 vakantiecursussen beeldhouwen in steen

Beeldhouwen in steen is een groots avontuur! Kom het mee beleven! Komende zomer organiseren we drie weken hakken in steen. Henk de Jong is onze gemotiveerde docent. Hij begeleidt je met enthousiasme, humor en respect. Heb jij je hartstocht voor het hakken in steen al ontdekt?